Nästan var femte ung mellan 12 och 16 år, 18 procent, uppgav att de råkat ut för mobbning 2008. Men idag har den siffran sjunkit till drygt var tionde – 11 procent av alla dem uppger att de blivit mobbade via nätet någon gång under de senaste två åren.

Det visar Medierådets stora undersökning Ungar och medier (pdf) som presenterades i dag.
  
Bland de mindre barnen, 9-12 år, är dock minskningen marginell, från att 9 procent hade blivit mobbade 2008 till 8 procent i dag.

Samtidigt är det fler som blir ledsna över att andra lagt ut bilder på dem. 6 procent av 12-16-åringarna har känt så och det är en fördubbling sedan 2008, även bland de yngre barnen har siffran fördubblats och ligger nu på 4 procent.

Föräldrarnas bild av hur många som mobbats på nätet är ungefär densamma. 12 procent svarar ja på frågan, ungefär samma nivå som barnen själva alltså. Men 22 procent av föräldrarna oroar sig för att deras barn ska råka ut för det.

Två tredjedelar av de unga är med på någon social sajt, vanligast bland de unga tonåringarna är Facebook, Bilddagboken och MSN, och generellt ökar umgänget med kompisar via nätet på bekostnad av att träffas ansikte mot ansikte. Och strax över hälften av dem som använder sociala sajter har lagt till någon vuxen – vanligast är det att ha lagt till sin mamma, 32 procent, medan 31 procent lagt till någon annan vuxen och 22 procent lagt till sin pappa.

Internetanvändning ligger på andra plats när de unga själva uppger vad de oftast gör på sin fritid, strax före att umgås med kompisar utanför nätet. Men totalt sett hamnar läxor överst bland fritidssysselsättningarna, även om tonårsgruppen säger sig använda något mer tid till internet.

Källa: Artikeln är hämtad från ComputerSweden.
// Linda